![Grillowany stek z tuńczyka](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/02/17232423/stekbok.png)
Grillowany stek z tuńczyka
Uwielbiasz rybę, w szczególności tuńczyka, jednak standardowe sałatki Cię nudzą? Mam dla Ciebie oryginalny przepis na grillowany stek z tuńczyka, który znakomicie sprawdzi się zarówno na wyśmienity obiad, jak również na kolację we dwoje. To świetna i zdrowa kompozycja.
![Grillowany stek z tuńczyka](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/02/17232421/stek-tunczyk.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fodmap](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowfoodmap.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
steka z tuńczyka
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
50 g
|
roszponki
|
1
|
sztuka pomidorów
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Tuńczyka najlepiej wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Oprószamy przyprawami i smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron. Zostawiamy na 10 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy około 10 minut. Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, obsypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla. (może być też zwykła patelnia).
Smażymy rybę po 2 minuty na każdą stronę.
Podajemy ze świeżymi warzywami. Smacznego!