
Tosty z mozzarellą light i burakiem
6 składników – tyle wystarczy, żeby przygotować pełnowartościowe, lekkostrawne śniadanie. A dowodem jest nasz przepis na tosty z mozzarellą light i burakiem. Ten prosty posiłek łączy w sobie lekko słodkiego, pieczonego buraka, kremową mozzarellę, pieczywo i delikatne przyprawy. Jest więc dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu czy polifenoli. A do tego pysznie smakuje – koniecznie wypróbuj!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
1
|
opakowanie sera mozzarella light
120 g
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni na małym ogniu, lekko opiekamy chleb, aż stanie się chrupiący.
W międzyczasie, kroimy mozzarellę light w plastry. Plastry powinny być cienkie, aby dobrze się roztopiły i łatwo nałożyły na chleb.
Buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry. Jeśli mamy surowego buraka, zaczynamy od jego ugotowania. Buraka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki lub połówki) i gotujemy w osolonej wodzie przez około 40-50 minut, aż stanie się miękki. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Jeśli mamy już ugotowane buraki, możemy je od razu pokroić.
Kiedy chleb jest już chrupiący, nakładamy na niego plastry mozzarelli.
Następnie nakładamy plastry buraka. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Gotowe kanapki skrapiamy oliwą.