
Tortilla z łososiem i cukinią
Kreatywny obiad w stylu fast food…na diecie lekkostrawnej? Mówisz i masz! Nasz przepis – tortilla z łososiem i cukinią – to pyszny pomysł na posiłek idealny dla delikatnego układu pokarmowego. A do tego moc smaku i źródło białka, kwasów omega-3, witaminy D, witaminy E czy folianów. Innymi słowy – prawdziwa bomba składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, że dieta lekkostrawna wcale nie musi być nudna!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
łososia świeżego
|
1
|
sztuka tortilli pszennej
60 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
25 g
|
szpinaku
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
łyżeczka koperku posiekanego
4 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół lub 180°C termoobieg).
Cukinię obieramy i kroimy w średniej grubości plastry (ok. 1-1,5 cm). Układamy je na jednej połowie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy.
Łososia układamy na drugiej połowie blaszki. Skrapiamy sokiem z cytryny (połowa), oprószamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem wedle uznania.
Pieczemy wszystko razem przez 15–20 minut, aż łosoś będzie upieczony (łatwo się rozdzielał widelcem), a cukinia miękka i lekko zrumieniona.
Przygotowujemy sos koperkowy: do miseczki wkładamy jogurt naturalny, dodajemy koperek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku, dokładnie mieszamy.
Tortillę możemy podsmażyć na suchej patelni, na małym ogniu do zrumienienia.
Na środku tortilli układamy szpinak, następnie pieczoną cukinię i kawałki łososia (możemy go lekko rozdrobnić widelcem). Polewamy wszystko sosem koperkowym.
Zawijamy tortillę – najpierw boki do środka, potem zwijamy w rulon.