Torcik galaretkowy

Torcik galaretkowy

Podwieczorek idealny na gorące dni? Postaw na torcik galaretkowy – czyli lekki, orzeźwiający deser, który perfekcyjnie sprawdza się w trakcie upałów. Jego sekret? Rozpływające się w ustach warstwy serka homogenizowanego i owocowej galaretki i przede wszystkim: mnóstwo owoców! My polecamy podać torcik z miksem owoców jagodowych: truskawek, borówek i jeżyn i całość uzupełnić chrupiącymi pestkami granatu oraz płatkami migdałów. Tak przygotowany torcik to nie tylko pyszne doznania smakowe, ale także moc przeciwutleniających polifenoli i witaminy C. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a zakochasz się od pierwszego kęsa!

30 min
Czas przygotowania
230 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Torcik galaretkowy
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

453 kcal Kalorie
21 g Białko
16 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
4 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
5
opakowań serka homogenizowanego
750 g
1,5
łyżki żelatyny
12 g
12
łyżeczek erytrolu
60 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1
opakowanie galaretki truskawkowej
75 g
200 g
 truskawek
150 g
 jeżyn
4
łyżki pestek granatu
60 g
150 g
 borówek
30 g
 płatków migdałowych

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

453 kcal Kalorie
21 g Białko
16 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
4 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Galaretkę rozpuszczamy w nieco ponad 1,5 szklanki wody. Przelewamy do foremek do lodu lub kwadratowego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą. Pozostawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

2

Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzewamy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Uważamy, aby nie zagotować żelatyny.

3

Za pomocą miksera dokładnie łączymy serek, erytrol oraz ekstrakt waniliowy. Gdy erytrol się rozpuści, łączymy żelatynę z masą. Do żelatyny dodajemy stopniowo 2-3 łyżki masy i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy zaprawioną żelatynę do masy i miksujemy przez ok. 2 minuty do równomiernego połączenia składników.

4

Masę przelewamy do tortownicy. Wielkość tortownicy dopasowujemy do swoich potrzeb. W mniejszej tortownicy torcik będzie wyższy. Torcik chłodzimy w lodówce. Czekamy, aż masa będzie tężejąca, lecz nie całkowicie stała.

5

Przed rozpoczęciem dekorowania torcika, zajmujemy się kostkami z galaretki. Jeśli użyliśmy formy na lód, delikatnie wyciskamy kostki galaretki. W przypadku użycia zwykłego pojemnika wyjmujemy delikatnie galaretkę, chwytając za rogi folii spożywczej, następnie kroimy całość w grubszą kostkę.

6

Gdy sernik zaczyna tężeć, dekorujemy torcik ulubionymi owocami. Część z nich możemy wetknąć w masę. Na górze układamy kostki galaretki i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Torcik pozostawiamy w lodówce na minimum 2 h. Najlepiej wykonać go dzień wcześniej i pozostawić do schłodzenia w lodówce na całą noc.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?