Torcik galaretkowy
Podwieczorek idealny na gorące dni? Postaw na torcik galaretkowy – czyli lekki, orzeźwiający deser, który perfekcyjnie sprawdza się w trakcie upałów. Jego sekret? Rozpływające się w ustach warstwy serka homogenizowanego i owocowej galaretki i przede wszystkim: mnóstwo owoców! My polecamy podać torcik z miksem owoców jagodowych: truskawek, borówek i jeżyn i całość uzupełnić chrupiącymi pestkami granatu oraz płatkami migdałów. Tak przygotowany torcik to nie tylko pyszne doznania smakowe, ale także moc przeciwutleniających polifenoli i witaminy C. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
opakowań serka homogenizowanego
750 g
|
1,5
|
łyżki żelatyny
12 g
|
12
|
łyżeczek erytrolu
60 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
opakowanie galaretki truskawkowej
75 g
|
200 g
|
truskawek
|
150 g
|
jeżyn
|
4
|
łyżki pestek granatu
60 g
|
150 g
|
borówek
|
30 g
|
płatków migdałowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuszczamy w nieco ponad 1,5 szklanki wody. Przelewamy do foremek do lodu lub kwadratowego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą. Pozostawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzewamy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Uważamy, aby nie zagotować żelatyny.
Za pomocą miksera dokładnie łączymy serek, erytrol oraz ekstrakt waniliowy. Gdy erytrol się rozpuści, łączymy żelatynę z masą. Do żelatyny dodajemy stopniowo 2-3 łyżki masy i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy zaprawioną żelatynę do masy i miksujemy przez ok. 2 minuty do równomiernego połączenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy. Wielkość tortownicy dopasowujemy do swoich potrzeb. W mniejszej tortownicy torcik będzie wyższy. Torcik chłodzimy w lodówce. Czekamy, aż masa będzie tężejąca, lecz nie całkowicie stała.
Przed rozpoczęciem dekorowania torcika, zajmujemy się kostkami z galaretki. Jeśli użyliśmy formy na lód, delikatnie wyciskamy kostki galaretki. W przypadku użycia zwykłego pojemnika wyjmujemy delikatnie galaretkę, chwytając za rogi folii spożywczej, następnie kroimy całość w grubszą kostkę.
Gdy sernik zaczyna tężeć, dekorujemy torcik ulubionymi owocami. Część z nich możemy wetknąć w masę. Na górze układamy kostki galaretki i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Torcik pozostawiamy w lodówce na minimum 2 h. Najlepiej wykonać go dzień wcześniej i pozostawić do schłodzenia w lodówce na całą noc.