Tofu z warzywami i komosą ryżową
Prawdziwa moc superfoods w prostym posiłku? Postaw na nasz przepis, czyli tofu z warzywami i komosą ryżową! Znajdziesz tu quinoę pełną magnezu, cynku i żelaza w duecie z tofu – świetnym źródłem białka i wapnia. Całość dopełniają brokuły, czyli mega dawka witaminy C, folianów i przeciwnowotworowych glukozynolanów oraz oliwa – a więc moc witaminy E i polifenoli. Do tego przyprawy, sezam i gotowe! Ten posiłek w azjatyckim stylu idealnie sprawdzi się jako domowy obiad albo lunch zabrany do pracy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
50 g
|
komosy ryżowej
|
150 g
|
brokuła
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1,5
|
łyżeczki syropu klonowego
15 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
W miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, syrop klonowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i płatki chilli. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Tofu kroimy w małe kostki o boku około 1,5 cm. Następnie polewamy je marynatą i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy różyczki do wrzątku i gotujemy przez około 5 minut, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne. Po ugotowaniu odcedzamy brokuła i przelewamy zimną wodą, aby zachował intensywny, zielony kolor.
Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo. Dodajemy tofu i podsmażamy przez kilka minut, aż tofu zrumieni się z każdej strony. Na patelnię dodajemy brokuła i całość przesmażamy przez 2-3 minuty.
W talerzu układamy komosę oraz tofu z brokułem. Danie posypujemy sezamem.