Tofu z warzywami i komosą ryżową

Tofu z warzywami i komosą ryżową

Prawdziwa moc superfoods w prostym posiłku? Postaw na nasz przepis, czyli tofu z warzywami i komosą ryżową! Znajdziesz tu quinoę pełną magnezu, cynku i żelaza w duecie z tofu – świetnym źródłem białka i wapnia. Całość dopełniają brokuły, czyli mega dawka witaminy C, folianów i przeciwnowotworowych glukozynolanów oraz oliwa – a więc moc witaminy E i polifenoli. Do tego przyprawy, sezam i gotowe! Ten posiłek w azjatyckim stylu idealnie sprawdzi się jako domowy obiad albo lunch zabrany do pracy. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tofu z warzywami i komosą ryżową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

598 kcal Kalorie
37 g Białko
26 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1369 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
50 g
 komosy ryżowej
150 g
 brokuła
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1,5
łyżeczki syropu klonowego
15 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka płatków chilli
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

598 kcal Kalorie
37 g Białko
26 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1369 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Komosę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

2

W miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, syrop klonowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i płatki chilli. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3

Tofu kroimy w małe kostki o boku około 1,5 cm. Następnie polewamy je marynatą i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut.

4

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy różyczki do wrzątku i gotujemy przez około 5 minut, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne. Po ugotowaniu odcedzamy brokuła i przelewamy zimną wodą, aby zachował intensywny, zielony kolor.

5

Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo. Dodajemy tofu i podsmażamy przez kilka minut, aż tofu zrumieni się z każdej strony. Na patelnię dodajemy brokuła i całość przesmażamy przez 2-3 minuty.

6

W talerzu układamy komosę oraz tofu z brokułem. Danie posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.