Tofu z ryżem i warzywami
Jak sprawić, by mdłe tofu zmieniło się w prawdziwie smakowity kąsek? Kluczem są przyprawy! I tak – w naszym przepisie na tofu z ryżem i warzywami sekret tkwi w 2 magicznych składnikach. A konkretnie: mieszance syropu klonowego i sosu sojowego, które razem tworzą pyszną marynatę i nadają tofu niepowtarzalny smak. Tak przygotowane tofu proponujemy podać z ryżem i warzywami smażonymi z imbirem i…sokiem pomarańczowym. Obiadu w takiej wersji nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
2
|
opakowania tofu
360 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki syropu klonowego
5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
0,5
|
sztuki pora (zielona część)
70 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
4
|
plastry imbiru
20 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
0,8
|
szklanki soku pomarańczowego
200 g
|
0,5
|
łyżki octu ryżowego
5 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu odsączamy i kroimy w plastry. Łyżkę sosu sojowego mieszamy z syropem klonowym i polewamy tofu. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony.
Wszystkie warzywa kroimy na cienkie plastry, imbir siekamy. Po usmażeniu tofu odkładamy na talerz, na tę samą patelnię przekładamy warzywa i podsmażamy przez 5 minut, lub do uzyskania preferowanej miękkości.
Mieszamy ze sobą sok pomarańczowy, ocet, mąkę ziemniaczaną i pozostały sos sojowy.
Do warzyw dodajemy tofu oraz sos, krótko mieszamy.
Podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Smacznego!