
Tofu w stylu greckim z hummusem i oliwkami

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Tofu: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
5
|
łyżeczek hummusu
50 g
|
10
|
sztuk oliwek
30 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
50 g
|
rukoli
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w grube kostki (około 2 cm).
W miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, oregano, sól i pieprz.
Kostki tofu obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15 minut (można na dłużej, jeśli czas pozwala).
Rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Smażymy tofu na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż będzie złociste z każdej strony.
Pomidorki kroimy na połówki, ogórka w plasterki.
Na talerzu lub w misce układamy rukolę.
Na sałacie układamy warzywa (pomidorki, ogórek, cebulę) oraz usmażone tofu.
Dodajemy hummus i oliwki.