Tofu w sosie curry ze strączkami

Tofu w sosie curry ze strączkami

Lubisz kuchnię indyjską? Nasz przepis na tofu w sosie curry ze strączkami poleca się na obiad! Znajdziesz tu prawdziwe „super trio” nasion roślin strączkowych – tofu, ciecierzycę i soczewicę. Dzięki temu danie zawiera aż 33 g białka, a dodatkowo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza czy cynku. Wartość odżywcza to jednak nie wszystko – bo liczy się też smak. A dbają o niego wyrazista pasta curry, kremowe mleczko kokosowe i aromatyczne listki kolendry. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tofu w sosie curry ze strączkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

568 kcal Kalorie
33 g Białko
33 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
784 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
opakowania tofu naturalnego
360 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
4
łyżeczki żółtej pasty curry
20 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
100 g
 ciecierzycy konserwowej
100 g
 soczewicy konserwowej
1
sztuka marchewki
80 g
100 g
 szpinaku
0,5
sztuki limonki
35 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
garść kolendry
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

568 kcal Kalorie
33 g Białko
33 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
784 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie oleju na złoty kolor. Odkładamy na bok. Strączki odcedzamy na sitku.

2

Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir, aż zaczną intensywnie pachnieć.

3

Dodajemy pastę curry i smażymy przez 1-2 minuty, mieszając, aby uwolnić aromaty.

4

Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia.

5

Dorzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ciecierzycę i soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

6

Dodajemy podsmażone tofu i świeży szpinak. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie, a smaki się połączą.

7

Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem według smaku.

8

Gotowe curry podajemy na talerzu, posypując świeżą kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.