Tofu w panko z salsą mango

Tofu w panko z salsą mango

Tofu w panko z salsą mango to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegan. Egzotyczne połączenie mango i awokado jako dodatek do chrupiącego, lekko ostrego tofu zachwyca prostotą wykonania i oryginalnym smakiem. To danie nie tylko wygląda apetycznie, ale dostarcza też niezbędnych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. roślinne białko, błonnik pokarmowy, witaminę C i E oraz kwas foliowy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tofu w panko z salsą mango
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

467 kcal Kalorie
18 g Białko
21 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
735 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
4
łyżki mąki pszennej typu 500
48 g
0,2
opakowania panierki w stylu panko
40 g
1
łyżeczka pasty gochujang
5 g
0,5
łyżeczki czosnku
1,5 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
100 g
 mango
1
sztuka awokado
140 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

467 kcal Kalorie
18 g Białko
21 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
735 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w grubszą kostkę.

3

W miseczce łączymy mąkę pszenną i wodę. Wodę dolewamy po łyżce, aż otrzymamy ciasto jak na naleśniki. Obtaczamy w nim tofu.

4

Tofu przenosimy widelcem do panko, dokładnie obtaczamy.

5

Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złotej barwy, w połowie przewracając na drugą stronę.

6

W tym czasie robimy salsę: kroimy mango, awokado i cebulę. Mieszamy z sokiem z cytryny.

7

Robimy sos: pastę, czosnek, sos sojowy i olej mieszamy. Polewamy nim upieczone tofu chwilę przed podaniem.

8

Na talerz przekładamy tofu z sosem i salsę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.