Tofu w panko z salsą mango
Tofu w panko z salsą mango to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegan. Egzotyczne połączenie mango i awokado jako dodatek do chrupiącego, lekko ostrego tofu zachwyca prostotą wykonania i oryginalnym smakiem. To danie nie tylko wygląda apetycznie, ale dostarcza też niezbędnych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. roślinne białko, błonnik pokarmowy, witaminę C i E oraz kwas foliowy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej typu 500
48 g
|
0,2
|
opakowania panierki w stylu panko
40 g
|
1
|
łyżeczka pasty gochujang
5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku
1,5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
100 g
|
mango
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w grubszą kostkę.
W miseczce łączymy mąkę pszenną i wodę. Wodę dolewamy po łyżce, aż otrzymamy ciasto jak na naleśniki. Obtaczamy w nim tofu.
Tofu przenosimy widelcem do panko, dokładnie obtaczamy.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złotej barwy, w połowie przewracając na drugą stronę.
W tym czasie robimy salsę: kroimy mango, awokado i cebulę. Mieszamy z sokiem z cytryny.
Robimy sos: pastę, czosnek, sos sojowy i olej mieszamy. Polewamy nim upieczone tofu chwilę przed podaniem.
Na talerz przekładamy tofu z sosem i salsę.