Tofu w hawajskim sosie huli huli
Marzy Ci się wyjazd na malownicze Hawaje? Nasz przepis na tofu w hawajskim sosie huli huli sprawi, że na moment przeniesiesz się na ten piękny archipelag. Do przygotowania tradycyjnego sosu huli huli potrzebne Ci będą iście egzotyczne składniki – w tym słodki sos ananasowy, ocet ryżowy i wyrazisty sos sriracha. Do tego ketchup, sos sojowy, przyprawy i gotowe! Tofu podane w tym niezwykłym sosie zyskuje zupełnie nowe oblicze – lekko słodkie, orzeźwiające, z tropikalną nutą. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się w hawajskiej kuchni. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Sos: |
|
0,5
|
szklanki soku ananasowego
125 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
0,5
|
łyżki sosu sriracha
5 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
0,5
|
łyżki octu ryżowego
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
Dodatki: |
|
125 g
|
ananasa
|
50 g
|
ryżu basmati
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Tofu kroimy w kostkę, polewamy olejem, posypujemy skrobią i dokładnie mieszamy. Przygotowane tofu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek i imbir drobno siekamy. Cebulę siekamy w drobne piórka i odkładamy na później.
Ananasa kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumieniania. Po podsmażeniu odkładamy ananasa na talerz.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na patelnię dodajemy upieczone tofu, wlewamy przygotowany sos i całość smażymy przez ok. 2-3 minuty do zredukowania sosu.
Na talerzu układamy ryż, tofu oraz ananasa, całość polewamy sosem. Danie posypujemy drobno posiekaną cebulą czerwoną.