Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Tikka masala z seitanem

Tikka masala z seitanem

Przepis na orientalny, wegański posiłek? Tikka masala z seitanem poleca się na obiad! To tradycyjne danie kuchni indyjskiej jest świetnym pomysłem na niebanalny, a zarazem zbilansowany obiad. Kolorowe danie pełne jest roślinnego białka, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Cały sekret potrawy tkwi w aromatycznym, lekko pikantnym sosie na bazie cebuli, papryki, pomidorów, mleczka kokosowego i przypraw – czosnku, garam masala, pieprzu i soli. Danie rozgrzewa, syci na długo i świetnie nadaje się do spożycia w pracy lub szkole. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tikka masala z seitanem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

573 kcal Kalorie
49 g Białko
16 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
70 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu basmati

Seitan:

1,7
opakowania seitana
200 g
0,6
opakowania jogurtu roślinnego
100 g
2
łyżeczki garam masala
10 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Sos:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka czosnku
3 g
0,5
łyżeczki garam masala
2,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

573 kcal Kalorie
49 g Białko
16 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
70 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego. Kroimy w kostkę.

3

W miseczce mieszamy jogurt, garam masala, kurkumę, paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kawałki seitenu obtaczamy w jogurcie z przyprawami, pozostawiamy na min. 15 min.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy seitan (razem z marynatą) przez 5-7 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

5

Cebulę siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.

6

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i paprykę.

7

Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.

8

Dodajemy podsmażony seitan, mieszamy.

9

Podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.