Tikka masala z seitanem
Przepis na orientalny, wegański posiłek? Tikka masala z seitanem poleca się na obiad! To tradycyjne danie kuchni indyjskiej jest świetnym pomysłem na niebanalny, a zarazem zbilansowany obiad. Kolorowe danie pełne jest roślinnego białka, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Cały sekret potrawy tkwi w aromatycznym, lekko pikantnym sosie na bazie cebuli, papryki, pomidorów, mleczka kokosowego i przypraw – czosnku, garam masala, pieprzu i soli. Danie rozgrzewa, syci na długo i świetnie nadaje się do spożycia w pracy lub szkole. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
Seitan: |
|
1,7
|
opakowania seitana
200 g
|
0,6
|
opakowania jogurtu roślinnego
100 g
|
2
|
łyżeczki garam masala
10 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka czosnku
3 g
|
0,5
|
łyżeczki garam masala
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego. Kroimy w kostkę.
W miseczce mieszamy jogurt, garam masala, kurkumę, paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kawałki seitenu obtaczamy w jogurcie z przyprawami, pozostawiamy na min. 15 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy seitan (razem z marynatą) przez 5-7 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i paprykę.
Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy podsmażony seitan, mieszamy.
Podajemy z ryżem.