Tatar wołowy
Dla niektórych – totalne nieporozumienie, dla innych: przysmak, bez którego nie wyobrażają sobie życia. Mowa oczywiście o tatarze! Jeżeli zaliczasz się do grupy koneserów tej klasycznej przystawki, nasz przepis na tatar wołowy jest właśnie dla Ciebie. Jak go przygotować? Poza surowym mięsem i żółtkiem będą Ci potrzebne m.in. oliwa, cebula i ogórki. Na samą myśl cieknie Ci ślinka? To smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
270
kcal
Kalorie
24
g
Białko
12
g
Tłuszcze
18
g
Węglowodany
596
mg
Sód
3
g
Błonnik
Składniki
200 g
|
wołowiny
|
1
|
sztuka żółtka
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki ogórków
100 g
|
2
|
kromki chleba
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
270
kcal
Kalorie
24
g
Białko
12
g
Tłuszcze
18
g
Węglowodany
596
mg
Sód
3
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Mięso siekamy lub mielimy. Dodajemy olej, żółtko, wodę, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy.
2
Dzielimy na 2 porcje, kładziemy na talerz.
3
Obok tatara kładziemy posiekaną cebulę i ogórki. Podajemy z pieczywem.