Tartaletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Tartaletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Przekąska, która zachwyci zaproszonych gości? A może coś pełnowartościowego do pochrupania przy filmie? Postaw na tartaletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, czyli przepis na proste, wytrawne co nieco o cudownym smaku. Delikatne, jajeczno-szpinakowe nadzienie tworzy tu obłędny duet z wyrazistym serem pleśniowym, zaś dzieła dopełnia złociste, chrupiące ciasto francuskie. Wypróbuj, a chipsy i krakersy odejdą w zapomnienie. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tartaletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

482 kcal Kalorie
15 g Białko
34 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
63 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g

Nadzienie:

200 g
 szpinaku
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1,5
opakowania sera pleśniowego
150 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
2
łyżki śmietany 18%
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

482 kcal Kalorie
15 g Białko
34 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
63 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni.

3

Dodajemy szpinak. Jeśli używamy świeżego, smażymy przez 3–4 minuty, aż zmniejszy objętość. Jeśli mrożonego – smażymy przez około 6–8 minut, aż całkowicie odparuje nadmiar wody.

4

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

5

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół lub 160°C z termoobiegiem.

6

Ciasto francuskie rozwałkowujemy bardzo delikatnie, tak aby nie było zbyt cienkie. Kroimy na równe kwadraty – w zależności od wielkości arkusza powinniśmy uzyskać około 6–8 kawałków.

7

Ser kroimy na małe kawałki. Łączymy z przestudzonym szpinakiem.

8

W miseczce rozkłócamy jajko ze śmietaną. Dodajemy do nadzienia i dokładnie mieszamy.

9

Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Sklejamy przeciwległe rogi ciasta, tworząc sakiewkę.

10

Gotowe sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

11

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20–25 minut, aż ciasto się zarumieni, a farsz się zetnie.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera