
Tartaletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Przekąska, która zachwyci zaproszonych gości? A może coś pełnowartościowego do pochrupania przy filmie? Postaw na tartaletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, czyli przepis na proste, wytrawne co nieco o cudownym smaku. Delikatne, jajeczno-szpinakowe nadzienie tworzy tu obłędny duet z wyrazistym serem pleśniowym, zaś dzieła dopełnia złociste, chrupiące ciasto francuskie. Wypróbuj, a chipsy i krakersy odejdą w zapomnienie. Smacznego!

Kategorie


Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
Nadzienie: |
|
200 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1,5
|
opakowania sera pleśniowego
150 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżki śmietany 18%
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni.
Dodajemy szpinak. Jeśli używamy świeżego, smażymy przez 3–4 minuty, aż zmniejszy objętość. Jeśli mrożonego – smażymy przez około 6–8 minut, aż całkowicie odparuje nadmiar wody.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół lub 160°C z termoobiegiem.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy bardzo delikatnie, tak aby nie było zbyt cienkie. Kroimy na równe kwadraty – w zależności od wielkości arkusza powinniśmy uzyskać około 6–8 kawałków.
Ser kroimy na małe kawałki. Łączymy z przestudzonym szpinakiem.
W miseczce rozkłócamy jajko ze śmietaną. Dodajemy do nadzienia i dokładnie mieszamy.
Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Sklejamy przeciwległe rogi ciasta, tworząc sakiewkę.
Gotowe sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20–25 minut, aż ciasto się zarumieni, a farsz się zetnie.