
Tarta z łososiem wędzonym, buraczkami i serem
Kreatywny, lekki obiad dla całej rodziny? Nasza tarta z łososiem wędzonym, buraczkiem i serem będzie strzałem w dziesiątkę! W głównych rolach znajdziesz tutaj słodkie, soczyste buraki, a także wyrazisty duet łososia i fety. Takie danie dostarcza mocy wartościowych składników odżywczych – między innymi kwasów omega-3, żelaza oraz wapnia, a dodatkowo smakuje jak z najlepszej restauracji. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i ciesz się orzeźwiającym smakiem perfekcyjnym na wiosnę i lato. Smacznego!

Kategorie

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
2
|
sztuki ugotowanych buraczków
200 g
|
0,8
|
sztuki sera typu feta
150 g
|
4
|
łyżki serka śmietankowego
100 g
|
100 g
|
łososia wędzonego
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto wykładamy równomiernie na całą formę łącznie z bokami (24-26 cm). Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 15 minut.
Buraki, fetę kroimy w kostkę. Dodajemy jajka, serek śmietankowy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz wylewamy na tartę. Pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy kawałkami łososia. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.