Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Chcesz zachwycić zaproszonych gości? A może masz ochotę na deser rodem z luksusowej restauracji? Tarta z brzoskwiniami będzie strzałem w dziesiątkę! Kruche ciasto łączy się z tu kremowym mleczno-jajecznym nadzieniem i soczystymi, słodkimi brzoskwiniami tworząc obłędne połączenie. Co więcej – taki przepis na ciasto wpisuje się w kategorię „fit deserów” – bo część mąki została zastąpiona mąką pełnoziarnistą, a cukier – bezkalorycznym erytrolem. Spoiler alert: ciasto znika z talerza w okamgnieniu. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,56/5
(z 45 ocen)
Tarta z brzoskwiniami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

566 kcal Kalorie
15 g Białko
31 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
89 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

24
łyżeczki masła
120 g
8,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
128 g
10
łyżek mąki pszennej
120 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g

Nadzienie:

2
sztuki jaja kurzego
112 g
1,5
łyżki mąki pszennej
18 g
0,8
szklanki mleka
200 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
3
sztuki brzoskwini
270 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

566 kcal Kalorie
15 g Białko
31 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
89 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do dużej miski wkładamy masło, dodajemy mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz jajko. Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.

2

Gotowe ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut, aby stwardniało i łatwiej się wałkowało.

3

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C góra dół.

4

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykładamy nim spód i boki formy do tarty (średnica 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociskamy ciasto do boków.

5

Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni i będzie zarumienione na powierzchni.

6

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy erytrol, ekstrakt waniliowy i mąkę. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, płynnej masy, około 1–2 minut.

7

Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w średniej wielkości cząstki – np. ósemki lub plasterki o grubości około 1 cm.

8

Na podpieczony spód wylewamy część masy jajecznej (około połowy), równomiernie rozkładamy pokrojone brzoskwinie, a następnie zalewamy pozostałą częścią masy.

9

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160°C góra dół. Wkładamy tartę i pieczemy przez 25–30 minut – masa powinna się ściąć i lekko zrumienić na wierzchu. Sprawdzamy gotowość poprzez delikatne dotknięcie środka – nie powinien być płynny.

10

Po upieczeniu wyjmujemy tartę z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia na około 15 minut przed pokrojeniem i podaniem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera