Tarta z jabłkami „z kratką”

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,61/5
(z 41 ocen)
Tarta z jabłkami „z kratką”
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

381 kcal Kalorie
6 g Białko
18 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
162 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

13
łyżek mąki pełnoziarnistej
195 g
24
łyżeczki masła
120 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
sztuka jajka
56 g

Nadzienie:

8
sztuk jabłek np. ligol
1200 g
4
łyżeczki cynamonu
16 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

381 kcal Kalorie
6 g Białko
18 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
162 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Wszystkie składniki ciasta muszą być zimne, rozbite jajko, masło pokrojone w kostkę, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę

2

Jabłka obieramy i kroimy w paski lub kostkę dodajemy cynamon i erytrol, odstawiamy na 20 minut, odlewamy nadmiar soku z jabłek i dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ze sobą

3

Ciasto dzielimy na 3 części: 2 części posłużą nam jaki spód a 1/3 jako wierzch

4

Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy nasze nadzienie i układamy paski ciasta na wierzchu

5

Możemy wierzch ciasta posmarować jajkiem dla bardziej błyszczącego efektu ciasta

6

Pieczemy w 185 *C przez 50 minut następnie studzimy na kratce

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?