![Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/04/25083342/P4210021m.jpg)
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami
Masz ochotę na zdrowe słodkości? Nasza pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami to idealny przykład na to, że fit słodycze są równie pyszne, jak ich „niezdrowe” wersje. Co będzie Ci potrzebne? Zamiast części mąki rafinowanej — mąka pełnoziarnista bogata w błonnik i witaminy. A zamiast cukru — ksylitol o prawie 2x mniejszej zawartości kalorii. Do tego świeże owoce — i gotowe. Możesz cieszyć się pysznym, zdrowym deserem.
![Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/04/25083348/template-do-png-na-strone.png)
Kategorie
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ciasto: |
|
24
|
łyżeczki masła
120 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
|
10,4
|
łyżki mąki pszennej typ 500
125 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
nadzienie: |
|
250 g
|
truskawek
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut.
Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki lub plasterki, jabłka na ósemki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.
Owoce układamy na cieście i posypujemy ksylitolem (w wersji bez formy zawijamy brzegi ciasta do środka).
Ciasto pieczemy ok 45 minut do zrumienienia brzegów.