
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ciasto: |
|
24
|
łyżeczki masła lub margaryny
120 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
|
10,4
|
łyżki mąki pszennej typ 500
125 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
nadzienie: |
|
245 g
|
truskawek
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut.
Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki lub plasterki, jabłka na ósemki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.
Owoce układamy na cieście i posypujemy ksylitolem. W wersji bez formy zawijamy brzegi ciasta do środka.
Ciasto pieczemy ok 45 minut do zrumienienia brzegów.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
