Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami

5 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

360 kcal Kalorie
6 g Białko
18 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
18 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki

ciasto:

24
łyżeczki masła lub margaryny
120 g
8,3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
10,4
łyżki mąki pszennej typ 500
125 g
1
sztuka jajka
56 g

nadzienie:

3,5
garści truskawek
245 g
2
sztuki jabłek
300 g
3
łyżki ksylitolu
45 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

360 kcal Kalorie
6 g Białko
18 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
18 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).

2

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut.

3

Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki lub plasterki, jabłka na ósemki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).

4

Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.

5

Owoce układamy na cieście i posypujemy ksylitolem. W wersji bez formy zawijamy brzegi ciasta do środka.

6

Ciasto pieczemy ok 45 minut do zrumienienia brzegów.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?