
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami
Masz ochotę na zdrowe słodkości? Nasza pełnoziarnista tarta z truskawkami i jabłkami to idealny przykład na to, że fit słodycze są równie pyszne, jak ich „niezdrowe” wersje. Co będzie Ci potrzebne? Zamiast części mąki rafinowanej — mąka pełnoziarnista bogata w błonnik i witaminy. A zamiast cukru — ksylitol o prawie 2x mniejszej zawartości kalorii. Do tego świeże owoce — i gotowe. Możesz cieszyć się pysznym, zdrowym deserem.

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ciasto: |
|
24
|
łyżeczki masła
120 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
|
10,4
|
łyżki mąki pszennej typ 500
125 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
nadzienie: |
|
250 g
|
truskawek
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut.
Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki lub plasterki, jabłka na ósemki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.
Owoce układamy na cieście i posypujemy ksylitolem (w wersji bez formy zawijamy brzegi ciasta do środka).
Ciasto pieczemy ok 45 minut do zrumienienia brzegów.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
