Tarta z botwinką z cheddarem i ricottą
Szukasz pomysłu na orzeźwiający obiad dla całej rodziny? Tarta z botwinką z cheddarem i ricottą będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu orzeźwiające liście botwinki, młode buraczki, wyrazisty cheddar, a także lekką niczym chmurka ricottę. Całości dopełniają jeszcze kruche ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej i aromatyczne przyprawy. Takiemu obiadowi trudno się oprzeć – a każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. To jednak nie koniec zalet tego przepisu – bo nasza tarta to także moc składników odżywczych – m.in. wapnia, żelaza czy folianów. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek maki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
300 g
|
botwinki
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
20
|
łyżek ricotty
400 g
|
6
|
plastrów sera cheddar
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Formę na ciasto smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Botwinkę drobno kroimy razem z listkami. W garnku zagotowujemy wodę (ok szklanki) i dodajemy botwinkę oraz sok z cytryny. Całość parzymy pod przykryciem przez ok. 2 minuty, aż liście staną się intensywnie zielone, a łodygi delikatnie zmiękną. Wyłączamy palnik.
Do garnka dodajemy ricottę, starty ser, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
W tym czasie ponownie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.
Gotowy farsz przekładamy na wcześniej podpieczony spód.
Przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.