Tarta porowa
Szukasz efektownego dania, które zaimponuje rodzinie i znajomym? Krucha tarta porowa, wypełniona kremowym, wyrazistym nadzieniem będzie strzałem w dziesiątkę! Oprócz pysznego smaku tarta dostarcza też ogrom wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem polifenole, witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy i związki siarki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
Farsz: |
|
2
|
sztuki pora
280 g
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
8
|
łyżek śmietany
200 g
|
5
|
łyżek parmezanu
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto wykładamy równomiernie na całą formę łącznie z bokami (możemy rozwałkować, albo wylepić ciastem całą foremkę). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki.
Pora kroimy w pasterki.
W misce mieszamy: jajka, śmietanę, starty ser oraz pora. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną wylewamy na ciasto.
Pieczemy przez około 30 minut, do ścięcia farszu i zarumienienia ciasta.