
Tajska sałatka z czerwonej kapusty z seitanem

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Sałatka: |
|
300 g
|
czerwonej kapusty
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
200 g
|
seitanu gotowego
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do dużej miski.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka kroimy w półplasterki. Kolendrę drobno siekamy.
Seitan kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy seitan i smażymy na średnim ogniu przez 3–5 minut, aż lekko się zarumieni. Przyprawiamy imbirem, czosnkiem, papryką i sosem sojowym wedle uznania.
Na suchej patelni prażymy sezam na złoty kolor, mieszając, aby się nie przypalił.
W małej miseczce mieszamy masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy więcej wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Do miski z kapustą dodajemy: marchew, ogórka, kolendrę i seitan. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy dressingiem i posypujemy sezamem.