Tagliatelle z brukselką i pistacjami
Lubisz niezwykłe połączenia smakowe? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na tagliatelle z brukselką i pistacjami to przepis na idealny jesienno-zimowy obiad rodem z dobrej restauracji. Znajdziesz tu brukselkę, która – choć nielubiana przez dzieci – potrafi smakować naprawdę pysznie. Do tego chrupiące pistacje, kurczak, sos ostrygowy i…miodowa polewa. Taki makaron zachwyci Cię od pierwszego kęsa – i będzie super źródłem witamin z grupy B, wapnia, żelaza i związków o działaniu przeciwnowotworowym. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu
|
0,6
|
porcji piersi z kurczaka
60 g
|
6
|
sztuk brukselki
102 g
|
1
|
łyżka sosu ostrygowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
20 g
|
pistacji
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Odlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu. Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy kawałki kurczaka, aż nabiorą złocistego koloru. W tym czasie brukselki kroimy na pół i dodajemy na patelnię. Smażymy razem, mieszając, aż brukselki się zarumienią i zmiękną.
Do podsmażonego kurczaka i brukselek wlewamy sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, aby składniki pokryły się sosem.
Do patelni przekładamy ugotowany makaron. W razie potrzeby dolewamy kilka łyżek zachowanej wody z gotowania, aby danie uzyskało odpowiednią konsystencję.
Całość polewamy miodem i delikatnie mieszamy. Pistacje drobno siekamy i posypujemy nimi gotowy makaron. Smacznego!