Tagliatelle z brukselką i pistacjami

Tagliatelle z brukselką i pistacjami

Lubisz niezwykłe połączenia smakowe? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na tagliatelle z brukselką i pistacjami to przepis na idealny jesienno-zimowy obiad rodem z dobrej restauracji. Znajdziesz tu brukselkę, która – choć nielubiana przez dzieci – potrafi smakować naprawdę pysznie. Do tego chrupiące pistacje, kurczak, sos ostrygowy i…miodowa polewa. Taki makaron zachwyci Cię od pierwszego kęsa – i będzie super źródłem witamin z grupy B, wapnia, żelaza i związków o działaniu przeciwnowotworowym. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
Tagliatelle z brukselką i pistacjami
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

580 kcal Kalorie
30 g Białko
23 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
735 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu
0,6
porcji piersi z kurczaka
60 g
6
sztuk brukselki
102 g
1
łyżka sosu ostrygowego
10 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
20 g
 pistacji
1
łyżeczka miodu
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

580 kcal Kalorie
30 g Białko
23 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
735 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy al dente. Odlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu. Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy kawałki kurczaka, aż nabiorą złocistego koloru. W tym czasie brukselki kroimy na pół i dodajemy na patelnię. Smażymy razem, mieszając, aż brukselki się zarumienią i zmiękną.

3

Do podsmażonego kurczaka i brukselek wlewamy sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, aby składniki pokryły się sosem.

4

Do patelni przekładamy ugotowany makaron. W razie potrzeby dolewamy kilka łyżek zachowanej wody z gotowania, aby danie uzyskało odpowiednią konsystencję.

5

Całość polewamy miodem i delikatnie mieszamy. Pistacje drobno siekamy i posypujemy nimi gotowy makaron. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.