Tacos z serem halloumi
Chcesz poczuć lato na talerzu? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tacos z serem halloumi! To kolorowe i pełne warzyw danie jest pełnowartościowe, bogate w białko, błonnik pokarmowy, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i antyoksydanty. Znajdziesz tu tortillę wypełnioną kremowym awokado, chrupiącym serem halloumi, lekko ostrą rukolą i słodkimi nasionami granatu. Charakteru daniu nadaje słodko-ostry sos na bazie miodu, srirachy, soku z limonki, soli i pieprzu. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
75 g
|
rukoli
|
4
|
plastry sera halloumi
100 g
|
Marynata: |
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
6
|
łyżek nasion granatu
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.
Tortillę przekrajamy na pół. Aby uzyskać kształt tacos, kładziemy tortille na ruszcie piekarnika w taki sposób, aby części tortilli zwisały przez pręty, tworząc formę litery „U”. Podpiekamy tortille do zrumienienia.
Awokado rozgniatamy widelcem i smarujemy tortille. Posypujemy rukolą.
W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy: sos Sriracha, miód, sok z limonki, sól i pieprz.
Plastry sera obtaczamy w marynacie i smażymy do zarumienienia na suchej patelni.
Ser wkładamy do tortilli. Na wierzch nakładamy jogurt i posypujemy nasionami granata.