
Szybka szakszuka
Pełna smaku, orzeźwiająca, sycąca i cudownie aromatyczna – szybka szakszuka to przepis idealny na śniadanie lub kolację. Co będzie Ci potrzebne? Oczywiście jajka oraz pomidory, a do tego pieczywo, cebula, oliwa oraz aromatyczne przyprawy. Efekt? Aż 29 g białka i 11 g błonnika w porcji, a do tego mega dawka przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa. Smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
3
|
sztuki jaja kurzego
168 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, czosnek drobno siekamy.
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę na patelni. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 2 minuty bez przykrycia, aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i kumin, smażymy jeszcze 30 sekund, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 5–7 minut bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Robimy w sosie wgłębienia – tyle ile jajek i wbijamy w nie jajka. Przykrywamy patelnię częściowo pokrywką, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez 5–6 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (lub dłużej – według preferencji).
Zdejmujemy z ognia. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Gotową szakszukę podajemy z pieczywem.