Szparagi z ziemniakami i jajkiem sadzonym
Szparag – to wiosenne warzywo, które zasługuje na tytuł prawdziwego superfood. Znajdziesz w nim bowiem moc żelaza, witamin z grupy B, beta-karotenu i witaminy E. Ale to nie koniec: bo szparagi są też świetnym źródłem inuliny – czyli frakcji błonnika, którą szczególnie upodobały sobie korzystne bakterie jelitowe. Nie masz pomysłu na lekki posiłek z tymi pysznymi warzywami w roli głównej? Wypróbuj nasz przepis na szparagi z ziemniakami i jajkiem sadzonym: orzeźwiający, szybki i pełen składników odżywczych. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk szparagów
240 g
|
4
|
sztuki młodych ziemniaków
280 g
|
2
|
sztuki jajka
110 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przez ok. 25 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie góra-dół.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i osuszamy. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i szczyptą pieprzu. Pieczemy przez 10 minut.
Jajko smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Gotowe jajko oraz warzywa przekładamy na talerz. Smacznego!