
Szarlotka na serku waniliowym
6 składników i 15 minut spędzonych w kuchni – tyle wystarczy, by przygotować obłędny deser. Dowód? Nasza szarlotka na serku waniliowym, czyli przepis na mega proste, pysznie orzeźwiające słodkie co nieco. Jej sekret tkwi w połączeniu kwaskowatych jabłek z kremowym waniliowym serkiem, miodem i cynamonem. Całość wystarczy zapiec z dodatkiem jajek i gotowe. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
1
|
opakowanie serka waniliowego
150 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je w dużej misce.
Do miski z jabłkami dodajemy serek waniliowy. Mieszamy dokładnie, tak aby plasterki jabłek były równomiernie pokryte.
Do tej samej miski wbijamy jajka. Dodajemy miód, erytrol oraz cynamon. Mieszamy całość bardzo dokładnie, aż masa będzie równomierna.
Tortownicę o średnicy 20–22 cm (lub blaszkę 20 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całą masę do formy i równomiernie rozkładamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem). Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut — do momentu, aż wierzch się lekko zrumieni, a masa będzie ścięta.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Najlepiej smakuje lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.