
Szare kluski z twarogiem i skwarkami – z konkursu Podopiecznych

Kategorie

Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
14
|
sztuk ziemniaków
1000 g
|
13
|
łyżek mąki pszennej
160 g
|
2
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
10
|
szczypt soli
2,5 g
|
0,6
|
opakowania twarogu półtłustego
150 g
|
4
|
plastry boczku
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko, lekko odciskamy nadmiar wody (sok zostawiamy – po chwili z dna naczynia zbierze się skrobia, którą dodajemy do ciasta).
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Mieszamy na gładkie, lekko klejące ciasto.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Łyżką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy na średnim ogniu 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Kluski gotujemy w kilku partiach.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki.
Kluski wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym twarogiem i gorącymi skwarkami.