
Kopytka z bobem w sosie miso
Połączenie kuchni polskiej i japońskiej – brzmi dobrze? Zatem koniecznie spróbuj naszego przepisu na kopytka z bobem w sosie miso. Sekret tego dania tkwi w sosie – pasta miso, sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek i imbir – niebanalne połączenia smaków słodko-ostro-słonych. Dodatek bobu wzbogaca danie o roślinne białko, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. To świetny wybór szczególnie na chłodne dni – idealnie rozgrzeje Cię, gdy za oknem mróz, śnieg i plucha.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie kopytek
500 g
|
200 g
|
bobu
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki mielonego imbiru
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu bobu możemy go obrać w zależności od własnych preferencji.
W małej miseczce łączymy pastę miso, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, erytrol, czosnek granulowany i mielony imbir. Dokładnie mieszamy, aż pasta miso całkowicie się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub intensywny, stopniowo dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody lub mleka roślinnego, mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku. Ważne jest, aby próbować sosu i ewentualnie doprawiać go do smaku, regulując słoność lub słodycz według własnych preferencji.
Ugotowany bób łączymy z kopytkami i sosem, podgrzewamy. Podajemy ze szczypiorkiem i sezamem.