Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem
To chyba obecnie jedno z bardziej kultowych śniadań. Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem zrobiła już furorę w niejednej kuchni. Teraz przyszła pora również na Ciebie! Spróbuj, a z pewnością zagości ona w Twoim jadłospisie na dłużej.
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek 
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka papryki czerwonej
             
                          
                170 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              sztuk pieczarek
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie pomidorów z puszki
             
                          
                400 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka kminu rzymskiego 
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              sztuki jajek
             
                          
                224 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki sera typu feta
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              kromki chleba żytniego razowego
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, dalej smażymy.
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.
Na gotujący się sos wbijamy jajka, pokrojony w kostkę ser, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną gotując na wolnym ogniu.
Gotowe jajka przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.