Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem
To chyba obecnie jedno z bardziej kultowych śniadań. Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem zrobiła już furorę w niejednej kuchni. Teraz przyszła pora również na Ciebie! Spróbuj, a z pewnością zagości ona w Twoim jadłospisie na dłużej.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
2 g
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, dalej smażymy.
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.
Na gotujący się sos wbijamy jajka, pokrojony w kostkę ser, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną gotując na wolnym ogniu.
Gotowe jajka przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem. Smacznego!