
Szakszuka z burratą i pomidorami

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,8
|
opakowania burraty
100 g
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,2
|
łyżeczki ostrej papryki
0,5 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy oliwę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w małą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy przez około 5-7 minut, aż cebula zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek, wędzoną paprykę i ostrą paprykę. Mieszamy i smażymy przez około 1 minutę, aż poczujemy aromat przypraw.
Dodajemy pomidory z puszki i rozgniatamy je łyżką. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy sos, częściowo przykrywając patelnię, przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił.
Robimy w sosie cztery małe wgłębienia. Do każdego z wgłębień wbijamy po jednym jajku. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Burratę rwiemy na kawałki i układamy je między jajkami. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Gotową szakszukę posypujemy świeżo posiekaną bazylią i natką pietruszki. Możemy także doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.