 
      Szakszuka z burratą i pomidorami
Chcesz nadać swojej szakszuce niepowtarzalnego charakteru? Nasz przepis – szakszuka z burratą i pomidorami – będzie strzałem w dziesiątkę! Dzięki dodatkowi kremowej, rozpływającej się w ustach burraty, szakszuka nabiera bowiem zupełnie nowego, delikatniejszego wymiaru. A to nie koniec jej zalet, bo takie danie dostarcza 24 g białka i 7 g błonnika w porcji, jak również mocy likopenu, polifenoli czy wapnia. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            1
           | 
              opakowanie pomidorów z puszki
             
                400 g
               | 
| 
            0,8
           | 
              opakowania burraty
             
                100 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki jajek
             
                224 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka papryki czerwonej
             
                170 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka papryki wędzonej
             
                3 g
               | 
| 
            0,2
           | 
              łyżeczki ostrej papryki
             
                0,5 g
               | 
| 
            1
           | 
              garść świeżej bazylii
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka natki pietruszki
             
                5 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy oliwę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w małą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy przez około 5-7 minut, aż cebula zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek, wędzoną paprykę i ostrą paprykę. Mieszamy i smażymy przez około 1 minutę, aż poczujemy aromat przypraw.
Dodajemy pomidory z puszki i rozgniatamy je łyżką. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy sos, częściowo przykrywając patelnię, przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił.
Robimy w sosie cztery małe wgłębienia. Do każdego z wgłębień wbijamy po jednym jajku. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Burratę rwiemy na kawałki i układamy je między jajkami. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Gotową szakszukę posypujemy świeżo posiekaną bazylią i natką pietruszki. Możemy także doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        