Świeża sałatka z malinami
Lekka sałatka z maksymalną dawką orzeźwienia? Mamy na to sposób, a jest nim…dodatek świeżych malin! Te różowe owoce to polski superfood – i świetny dodatek do potraw: zarówno do deserów, jak i sałatek. Ich słodko-kwaśny smak tworzy prawdziwie elektryzującą kompozycję z wyrazistą, słoną fetą i chrupiącym szpinakiem. Całość warto jeszcze dopełnić sosem na bazie oliwy i lekko słodkiego octu balsamicznego, który idealnie podbija malinowe nuty. Zresztą – możesz się o tym łatwo przekonać – nasza świeża sałatka z malinami poleca się na lato!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
400
kcal
Kalorie
21
g
Białko
29
g
Tłuszcze
17
g
Węglowodany
1178
mg
Sód
9
g
Błonnik
Składniki
200 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
200 g
|
malin
|
Sos: |
|
5
|
łyżeczek oliwy z oliwek
25 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
400
kcal
Kalorie
21
g
Białko
29
g
Tłuszcze
17
g
Węglowodany
1178
mg
Sód
9
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Szpinak, kawałki sera i maliny mieszamy w misce.
2
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.