
Chakalaka z pieczywem
Potrawa o tak uroczej nazwie nie mogłoby być niesmaczna. Chakalaka z pieczywem to fantastyczne danie, które łączy w sobie wiele cudownych smakówi i aromatów – a to wszystko na jednej patelni. W zaledwie 10 minut możesz wyczarować przepyszny obiad.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
560
kcal
Kalorie
33
g
Białko
18
g
Tłuszcze
76
g
Węglowodany
399
mg
Sód
14
g
Błonnik
Składniki
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
2
szklanki przecieru pomidorowego
500 g
2
porcje tempehu
200 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
garść świeżej kolendry
1 g
0,5
łyżki curry
6 g
3
kromki chleba żytniego razowego
90 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
560
kcal
Kalorie
33
g
Białko
18
g
Tłuszcze
76
g
Węglowodany
399
mg
Sód
14
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchew.
2
Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę, curry i passatę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut.
3
Tempeh kroimy w kostkę, dodajemy do sosu, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4
Gotową czakalakę posypujemy kolendrą. Podajemy z pieczywem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
