![Chakalaka z pieczywem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/20162114/004A4107.jpg)
Chakalaka z pieczywem
Potrawa o tak uroczej nazwie nie mogłoby być niesmaczna. Chakalaka z pieczywem to fantastyczne danie, które łączy w sobie wiele cudownych smakówi i aromatów – a to wszystko na jednej patelni. W zaledwie 10 minut możesz wyczarować przepyszny obiad.
![Chakalaka z pieczywem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/20162059/004A37251.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
505
kcal
Kalorie
31
g
Białko
19
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
306
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
2
|
porcje tempehu
200 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
505
kcal
Kalorie
31
g
Białko
19
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
306
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i marchew.
2
Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę, curry i passatę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut.
3
Tempeh kroimy w kostkę, dodajemy do sosu, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4
Gotową czakalakę posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z pieczywem.