Sushi balls
Kochasz sushi, ale pracochłonny proces przygotowania Cię zniechęca? Wypróbuj nasz przepis na sushi balls, czyli połączenie prostoty wykonania ze smakiem najpopularniejszej japońskiej potrawy. Znajdziesz tu wszystko to, co sprawia, że sushi to…sushi. Na miejscu meldują się bowiem: ugotowany do „lepkości” ryż, nori, łosoś czy ocet ryżowy. Wystarczy, że połączysz je w jedną masę, uformujesz kulki i już. Możesz cieszyć się ulubionym smakiem albo podzielić się nim z zaproszonymi gośćmi. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu arborio
|
Do ryżu: |
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1,5
|
łyżki octu ryżowego
15 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
Dodatki: |
|
2
|
listki nori
5 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2,4
|
łyżki serka śmietankowego
60 g
|
100 g
|
łososia wędzonego
|
Do podania: |
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, tak, aby był lepki. Studzimy.
W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
Nori tniemy na małe kawałki. Łososia i ogórka kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy ryż, nori, łososia, ogórka i serek śmietankowy. Formujemy kulki.
Gotowe kulki sushi podajemy z sosem sojowym.