Śródziemnomorskie szaszłyki z krewetkami
Szukasz pomysłu na oryginalne danie z grilla? Nasz przepis na śródziemnomorskie szaszłyki z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę. I z pewnością zaimponuje rodzinie i znajomym. Cały sekret potrawy tkwi w sosie – połączenie soku z cytryny i papryki wędzonej z bogatą w polifenole oliwą wprawi Cię w iście grecki nastrój. To kolorowe danie jest nie tylko imponująco pyszne, ale i bogate w wartości odżywcze. Jakie? Znajdziesz tu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, selen, jod, magnez i przeciwutleniacze. Wypróbuj koniecznie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
krewetek
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
Marynata: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos jogurtowy: |
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżeczki koperku posiekanego
8 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku posiekanego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce mieszamy składniki marynaty. Krewetki przekładamy do miski, polewamy marynatą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na minimum 10 minut. Polecamy kupić krewetki już oczyszczone, jeśli są mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić.
Cukinię i cebulę kroimy na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki warzyw i krewetki. Gotowe szaszłyki grillujemy przez 25-30 minut, do miękkości warzyw. Podczas grillowania polewamy szaszłyki wodą, by krewetki zbyt szybko się nie spaliły. Szaszłyki możemy usmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażymy po 6 minut z każdej strony, dociskając szaszłyki do patelni.
W miseczce mieszamy składniki sosu jogurtowego.
Gotowe szaszłyki podajemy z ryżem i sosem jogurtowym.