
Sorbet cytrynowy
Lubisz lemoniadę? Ten słodki napój idealnie orzeźwia w gorące dni – a wszystko dzięki dodatkowi kwaskowatej cytryny i aromatycznej mięty. Takie połączenie idealnie sprawdza się jednak nie tylko w lemoniadzie, ale także…w domowych lodach! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na sorbet cytrynowy i przekonaj się o tym na własnej skórze. Dawka cudownego orzeźwienia gwarantowana. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki cytryn
160 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,3
|
szklanki wody
75 g
|
5
|
łyżek ksylitolu
75 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy cytrynę i usuwamy pestki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki.
Obieramy banana i również kroimy na mniejsze części, aby łatwiej się blendowało.
Do kielicha blendera dodajemy przygotowane owoce, ksylitol oraz 50 g zimnej wody. Blendujemy całość na gładką, jednolitą masę. W razie potrzeby dolewamy więcej wody (maksymalnie do 75 g), aż masa będzie miała konsystencję gęstego musu.
Przelewamy masę do płaskiego pojemnika z pokrywką. Wstawiamy do zamrażarki.
Po 1 godzinie wyjmujemy sorbet z zamrażarki i dokładnie mieszamy masę łyżką lub widelcem, rozbijając powstające kryształki lodu. Wyrównujemy powierzchnię i ponownie przykrywamy.
Wkładamy sorbet do zamrażarki na minimum 2 godziny. Gotowy sorbet ma zwartą, ale nadal miękką i kremową konsystencję – łatwo daje się nabierać łyżką.
Przed podaniem możemy wyjąć sorbet na 5 minut wcześniej, aby ułatwić porcjowanie. Smacznego!