Soczewica a la jajecznica z pomidorami i pieczywem

Soczewica a la jajecznica z pomidorami i pieczywem

Masz ochotę na jajecznicę w wersji wege, ale tofucznica już Ci się znudziła? Mamy coś dla Ciebie! Nasza soczewica à la jajecznica z pomidorami i pieczywem to prawdziwy śniadaniowy hit i solidna dawka energii na początek dnia. Wystarczy 6 składników i gotowe — super porcja błonnika, magnezu, żelaza i witamin już czeka na talerzu. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Soczewica a la jajecznica z pomidorami i pieczywem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

317 kcal Kalorie
16 g Białko
3 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
386 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
40 g
 soczewicy czerwonej
2
kromki chleba żytniego
60 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

317 kcal Kalorie
16 g Białko
3 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
386 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Do rondelka przekładamy soczewicę, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz trochę wody. Gotujemy, aż soczewica się częściowo rozpadnie.

2

Pomidora i szczypiorek kroimy i układamy na talerzu, obok soczewicy. Podajemy z chlebem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.