Soczewica a la jajecznica z pomidorami i pieczywem
Masz ochotę na jajecznicę w wersji wege, ale tofucznica już Ci się znudziła? Mamy coś dla Ciebie! Nasza soczewica à la jajecznica z pomidorami i pieczywem to prawdziwy śniadaniowy hit i solidna dawka energii na początek dnia. Wystarczy 6 składników i gotowe — super porcja błonnika, magnezu, żelaza i witamin już czeka na talerzu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
40 g
|
soczewicy czerwonej
|
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę czerwoną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do rondelka i dodajemy wody około dwa razy więcej niż objętość soczewicy czerwonej. Dodajemy sól, pieprz oraz kurkumę według własnego uznania.
Gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż soczewica czerwona zmięknie i zacznie się częściowo rozpadać. Pod koniec gotowania odkrywamy całkowicie garnek i gotujemy na większym ogniu do odparowania nadmiaru płynu.
Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno siekamy.
Na talerzu układamy soczewicę czerwoną. Obok kładziemy ogórka. Całość posypujemy szczypiorkiem i podajemy z chlebem razowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.