Soczewica a la jajecznica z pomidorami i pieczywem
Masz ochotę na jajecznicę w wersji wege, ale tofucznica już Ci się znudziła? Mamy coś dla Ciebie! Nasza soczewica à la jajecznica z pomidorami i pieczywem to prawdziwy śniadaniowy hit i solidna dawka energii na początek dnia. Wystarczy 6 składników i gotowe — super porcja błonnika, magnezu, żelaza i witamin już czeka na talerzu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
317
kcal
Kalorie
16
g
Białko
3
g
Tłuszcze
63
g
Węglowodany
386
mg
Sód
12
g
Błonnik
Składniki
40 g
|
soczewicy czerwonej
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
317
kcal
Kalorie
16
g
Białko
3
g
Tłuszcze
63
g
Węglowodany
386
mg
Sód
12
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Do rondelka przekładamy soczewicę, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz trochę wody. Gotujemy, aż soczewica się częściowo rozpadnie.
2
Pomidora i szczypiorek kroimy i układamy na talerzu, obok soczewicy. Podajemy z chlebem.
Smacznego!