Śniadaniowa tortilla z jajkiem
Tortilla świetnie smakuje w wersji obiadowej – jako baza do wrapu albo quesadilli. Ale ten delikatny pszenny placek idealnie sprawdzi się też o poranku. Dowód? Nasza śniadaniowa tortilla z jajkiem! Ten prosty przepis to aż 25 g białka i 6 g błonnika w porcji, a do tego moc wapnia, witaminy B2 i przeciwnowotworowego likopenu. Koniecznie wypróbuj, a pokochasz jej smak od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oliwę rozgrzewamy na patelni.
Jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.
Plastry pomidora układamy na patelni, następnie zalewamy masą jajeczną. Całość przykrywamy tortillą. Smażymy do ścięcia jajek. Za pomocą widelca odchylamy kawałek tortilli z jajkiem i sprawdzamy, czy jajka są ścięte. Odwracamy tortillę. Możemy to zrobić za pomocą pokrywki od patelni lub talerza, na który przekładamy tortillę, potem ponownie przekładamy tortillę na patelnię od strony drugiej strony i podsmażamy do zarumienienia placka.
Posypujemy kawałkami sera. Składamy i zapiekamy przez chwilę.