Śniadaniowa tortilla z jajkiem

Śniadaniowa tortilla z jajkiem

Tortilla świetnie smakuje w wersji obiadowej – jako baza do wrapu albo quesadilli. Ale ten delikatny pszenny placek idealnie sprawdzi się też o poranku. Dowód? Nasza śniadaniowa tortilla z jajkiem! Ten prosty przepis to aż 25 g białka i 6 g błonnika w porcji, a do tego moc wapnia, witaminy B2 i przeciwnowotworowego likopenu. Koniecznie wypróbuj, a pokochasz jej smak od pierwszego kęsa!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,13/5
(z 15 ocen)
Śniadaniowa tortilla z jajkiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

516 kcal Kalorie
27 g Białko
30 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1119 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajek
112 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,3
sztuki sera typu feta
50 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

516 kcal Kalorie
27 g Białko
30 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1119 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Oliwę rozgrzewamy na patelni.

2

Jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.

3

Plastry pomidora układamy na patelni, następnie zalewamy masą jajeczną. Całość przykrywamy tortillą. Smażymy do ścięcia jajek. Za pomocą widelca odchylamy kawałek tortilli z jajkiem i sprawdzamy, czy jajka są ścięte. Odwracamy tortillę. Możemy to zrobić za pomocą pokrywki od patelni lub talerza, na który przekładamy tortillę, potem ponownie przekładamy tortillę na patelnię od strony drugiej strony i podsmażamy do zarumienienia placka.

4

Posypujemy kawałkami sera. Składamy i zapiekamy przez chwilę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.