Smoothie bowl z tofu i owocami
Tofu idealnie sprawdza się posiłkach wytrawnych – zwłaszcza w daniach kuchni azjatyckiej. Nie każdy wie jednak, że tofu może stanowić wartościowy składnik dań słodkich – i wegański zamiennik twarożku. A dowodem jest nasze smoothie bowl z tofu i owocami, czyli przepis na orzeźwiające śniadanie pełne białka, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, błonnika, polifenoli i kwasów omega-3. Innymi słowa: prawdziwa bomba składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
0,5
|
sztuki banana
60 g
|
100 g
|
jagód
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
2
|
łyżeczki nasion chia
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Banana kroimy w plasterki, rozkładamy płasko i mrozimy.
Banana przekładamy do blendera, dodajmy świeże lub mrożone jagody (możemy zostawić kilka do dekoracji), tofu, mleczko kokosowe, syrop klonowy i nasiona chia. Blendujemy na gładką masę. Jeśli masa ciężko się blenduje możemy odczekać kilka minut, aby banan lekko się rozmroził. Smoothie bowl w zależności od stopnia zamrożenia składników będzie albo gęsty jak lody, lub dosyć płynny jak smoothie. Smacznego!