Smażony ryż z krewetkami i mrożonką warzyw
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
0,5
|
opakowania gotowej mieszanki mrożonych warzyw
225 g
|
|
100 g
|
ryżu jaśminowego
|
|
200 g
|
krewetek
|
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
|
1
|
plaster imbiru świeżego
5 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż jaśminowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Krewetki wyjmujemy wcześniej z zamrażarki. Jeśli są oblodzone, przepłukujemy je na sicie pod zimną bieżącą wodą i dokładnie odsączamy. Jeśli korzystamy ze świeżych krewetek, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i usuwamy jelita. Ogony zostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy na średniej mocy palnika. Gdy olej będzie gorący, wbijamy jajka na patelnię. Smażymy bez przykrycia, mieszając, przez około 1–1,5 minuty, aż jajko się zetnie i powstaną drobne kawałki.
Na patelnię dodajemy krewetki. Smażymy bez przykrycia, na średniej mocy, przez około 2–3 minuty, często mieszając, aż krewetki zmienią kolor na różowy i będą sprężyste.
Dodajemy mrożoną mieszankę warzyw. Smażymy dalej bez przykrycia, na średniej mocy palnika, przez około 3–4 minuty, aż warzywa się rozmrożą, podgrzeją i lekko zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
Następnie dodajemy ugotowany ryż oraz starty imbir. Dokładnie mieszamy całość i smażymy na średniej mocy przez około 2–3 minuty, aż ryż się dobrze podgrzeje i połączy z pozostałymi składnikami.
Wlewamy sos sojowy i doprawiamy całość pieprzem oraz czosnkiem granulowanym według własnego uznania. Mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty, bez przykrycia, aby smaki się połączyły.
Zdejmujemy patelnię z ognia i podajemy danie od razu, najlepiej na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.