
Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, po 1 łyżeczce suszonego oregano, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 3 – 4 minuty. Dodajemy połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy, mieszając przez ok. 2 minuty
Dodajemy odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
Dodajmy pokrojone w kostkę pomidory, awokado i mieszamy
Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
