Śledzie z boczniaków po kaszubsku
Wegańska wersja śledzia? Mówisz i masz! W naszym przepisie na świąteczne śledzie z boczniaków po kaszubsku ryby wystarczy zamienić na…grzyby. A konkretnie – boczniaki, które strukturą i konsystencją nieco przypominają filety śledziowe. Do tego smażona cebulka, pomidorowy sos – i gotowe. Tak przygotowane „śledzie” najlepiej smakują w połączeniu ze świeżym pieczywem – i idealnie dopełnią wigilijną kolację. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki boczniaków
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
7
|
łyżeczek oleju rzepakowego
35 g
|
2
|
łyżki octu jabłkowego
20 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7,5 g
|
2
|
sztuki listków laurowych
2 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy boczniaki na paski i podsmażamy na odrobinie oleju (ok. łyżeczki), aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Obieramy cebule i kroimy je w pióra. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka i szklista.
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ksylitol, sól, pieprz i paprykę (przyprawy możemy dodać wedle uznania). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładnie mieszamy.
W dużej misce łączymy podsmażone boczniaki z cebulą i przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przekładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby całość przeszła smakiem.
Gotowe boczniaki podajemy z pieczywem.