Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Wegańska wersja śledzia? Mówisz i masz! W naszym przepisie na świąteczne śledzie z boczniaków po kaszubsku ryby wystarczy zamienić na…grzyby. A konkretnie – boczniaki, które strukturą i konsystencją nieco przypominają filety śledziowe. Do tego smażona cebulka, pomidorowy sos – i gotowe. Tak przygotowane „śledzie” najlepiej smakują w połączeniu ze świeżym pieczywem – i idealnie dopełnią wigilijną kolację. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
495 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,94/5
(z 18 ocen)
Śledzie z boczniaków po kaszubsku
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

634 kcal Kalorie
15 g Białko
39 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
529 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
4
sztuki boczniaków
200 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
7
łyżeczek oleju rzepakowego
35 g
2
łyżki octu jabłkowego
20 g
0,5
łyżki ksylitolu
7,5 g
2
sztuki listków laurowych
2 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

634 kcal Kalorie
15 g Białko
39 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
529 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kroimy boczniaki na paski i podsmażamy na odrobinie oleju (ok. łyżeczki), aż zmiękną i lekko się zarumienią.

2

Obieramy cebule i kroimy je w pióra. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka i szklista.

3

W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ksylitol, sól, pieprz i paprykę (przyprawy możemy dodać wedle uznania). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładnie mieszamy.

4

W dużej misce łączymy podsmażone boczniaki z cebulą i przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

5

Przekładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby całość przeszła smakiem.

6

Gotowe boczniaki podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.