Śledzie z boczniaków po kaszubsku
Wegańska wersja śledzia? Mówisz i masz! W naszym przepisie na świąteczne śledzie z boczniaków po kaszubsku ryby wystarczy zamienić na… grzyby. A konkretnie boczniaki, które strukturą i konsystencją nieco przypominają filety śledziowe. Do tego smażona cebulka, pomidorowy sos – i gotowe. Tak przygotowane „śledzie” najlepiej smakują w połączeniu ze świeżym pieczywem i idealnie dopełnią wigilijną kolację. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
4
|
sztuki boczniaków
200 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
|
7
|
łyżeczek oleju rzepakowego
35 g
|
|
2
|
łyżki octu jabłkowego
20 g
|
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7,5 g
|
|
2
|
sztuki listków laurowych
2 g
|
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Do podania: |
|
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy boczniaki na paski i podsmażamy na odrobinie oleju (ok. łyżeczki), aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Obieramy cebule i kroimy je w pióra. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka i szklista.
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ksylitol, sól, pieprz i paprykę (przyprawy możemy dodać wedle uznania). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładnie mieszamy.
W dużej misce łączymy podsmażone boczniaki z cebulą i przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przekładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby całość przeszła smakiem.
Gotowe boczniaki podajemy z pieczywem.
Śledzie z boczniaków idealne dla wegan (i nie tylko!)
Boczniaki cieszą się w ostatnich latach sporą popularnością i dają ogromne możliwości przygotowania à la mięsnych lub à la rybnych posiłków. Takich, które posmakują nie tylko weganom i wegetarianom! Przykładem są boczniaki po kaszubsku, proste w wykonaniu (tylko 15 minut + chłodzenie), a także niewymagające długiej listy drogich składników. Zdecydowanie więc warto je przetestować i cieszyć się smacznym oraz pełnym białka i błonnika posiłkiem.
Świąteczne śledzie z boczniaków po kaszubsku
Ryby w różnych wydaniach to obowiązkowa, świąteczna potrawa w wielu polskich domach. Ale przecież nie każdy musi je jeść! Dla takich osób przygotowaliśmy przepis na śledzie z boczniaków, który udowadnia, jak kreatywne i różnorodne są dania w jadłospisach naszych podopiecznych. Choć jest to przepis idealny na święta, to nie jest to jedyny czas w ciągu roku, gdy warto po nie sięgać! Doskonale sprawdzą się jako dodatek „imprezowy", a także jako przystawka do głównego dania. Mają bowiem sporo przypraw, dzięki czemu perfekcyjnie rozbudzają kubki smakowe. Sprawdź koniecznie!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.