Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry

Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry

Komu śledzika? Większość z nas kojarzy śledzie z Wigilią i rzadko sięga po nie w innych miesiącach niż grudzień. A to wielka szkoda! Śledzie są bowiem jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. I to nie koniec ich zalet, bo te morskie ryby zawierają także mnóstwo cynku, jodu, potasu i witamin: D, E, PP, B2 i B6. Dlatego warto je jeść częściej niż od święta – zwłaszcza gdy masz w odwodzie przepis na śledzie w sosie musztardowym z nutą curry. W tej wyrazistej odsłonie ryba zyskuje zupełnie nowy wymiar. P.S. – na Wigilii też sprawdzą się perfekcyjnie. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

455 kcal Kalorie
18 g Białko
39 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
649 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
2,5
porcji śledzi w oleju
250 g
0,5
opakowania jogurtu
200 g
4
łyżeczki majonezu
40 g
4
łyżeczki musztardy
40 g
1
łyżeczka curry
4 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
sztuka cebuli
80 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

455 kcal Kalorie
18 g Białko
39 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
649 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ponad poziom cebuli. Po 10 minutach odcedzamy.

2

Jogurt, majonez, musztardę, przyprawy i cebulę mieszamy.

3

Śledzie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?