![Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/15194127/PB150593s.jpg)
Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry
Komu śledzika? Większość z nas kojarzy śledzie z Wigilią i rzadko sięga po nie w innych miesiącach niż grudzień. A to wielka szkoda! Śledzie są bowiem jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. I to nie koniec ich zalet, bo te morskie ryby zawierają także mnóstwo cynku, jodu, potasu i witamin: D, E, PP, B2 i B6. Dlatego warto je jeść częściej niż od święta – zwłaszcza gdy masz w odwodzie przepis na śledzie w sosie musztardowym z nutą curry. W tej wyrazistej odsłonie ryba zyskuje zupełnie nowy wymiar. P.S. – na Wigilii też sprawdzą się perfekcyjnie. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
![Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/15194255/sledzie.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2,5
|
porcji śledzi w oleju
250 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu
200 g
|
4
|
łyżeczki majonezu
40 g
|
4
|
łyżeczki musztardy
40 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ponad poziom cebuli. Po 10 minutach odcedzamy.
Jogurt, majonez, musztardę, przyprawy i cebulę mieszamy.
Śledzie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.