
Ryba po grecku
Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut
Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając, podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli
Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chilli
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody
Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierzch układamy rybę i przekładamy na talerz. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
