
Ryba po grecku
Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
600 g
|
filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
|
4
|
łyżeczki masła klarowanego
20 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
plastry startego imbiru
10 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
0,6
|
szklanki wody
150 g
|
4
|
sztuki marchewki
320 g
|
1
|
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
3 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli (opcjonalnie)
10 g
|
0,5
|
opakowania passaty
350 g
|
marynata: |
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy curry w proszku
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
plaster startego imbiru
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut.
Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając, podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chilli.
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy passatę i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody.
Rybę podajemy z warzywami.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
