Ryba po grecku

Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,35/5
(z 20 ocen)
Ryba po grecku
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
42 g Białko
19 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
488 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
6
porcji filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
600 g
4
łyżeczki masła klarowanego
20 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
2
plastry startego imbiru
10 g
2
sztuki cebuli
220 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka pora
140 g
0,6
szklanki wody
150 g
7
sztuk marchewki
315 g
1
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
3 g
0,5
sztuki papryczki chilli (opcjonalnie)
10 g
1,4
szklanki przecieru pomidorowego
350 g

1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,5
łyżki przyprawy curry w proszku
6 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
plaster startego imbiru
5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
42 g Białko
19 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
488 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut

2

Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach

3

Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając, podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli

4

Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chilli

5

Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody

6

Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierzch układamy rybę i przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?