Skyrowe omleciki z miodem i borówkami
Proste składniki, ekspresowe wykonanie – i obłędnie pyszny smak. Postaw na nasz przepis na skyrowe omleciki z miodem i borówkami, a zakochasz się od pierwszego kęsa! Te puszyste placuszki są pełne białka, dzięki czemu sycą na długo – a to tylko jedna z ich zalet. Gotowe danie polecamy podać w towarzystwie słodkiego miodu i soczystych malin, które są źródłem mocy błonnika oraz polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
6
|
łyżek mąki orkiszowej białej
60 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
40 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je za pomocą miksera na sztywną pianę.
W osobnej misce mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (skyr, mąka, ksylitol, proszek do pieczenia).
Za pomocą szpatułki, delikatnie łączymy masę żółtkową z ubitą pianą z białek, mieszając, aby masa była puszysta.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy małe porcje ciasta za pomocą łyżki, zachowując odstępy między omlecikami. Zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu smażymy omleciki do ścięcia masy. Gdy masa jest już widocznie ścięta, przekładamy omleciki na drugą stronę za pomocą płaskiej łopatki. Smażymy omleciki z drugiej strony do zrumienienia, a gdy są gotowe, przekładamy na talerz.
Gotowe omleciki polewamy miodem i posypujemy owocami.