Skyrowe omleciki z miodem i borówkami

Skyrowe omleciki z miodem i borówkami

Proste składniki, ekspresowe wykonanie – i obłędnie pyszny smak. Postaw na nasz przepis na skyrowe omleciki z miodem i borówkami, a zakochasz się od pierwszego kęsa! Te puszyste placuszki są pełne białka, dzięki czemu sycą na długo – a to tylko jedna z ich zalet. Gotowe danie polecamy podać w towarzystwie słodkiego miodu i soczystych malin, które są źródłem mocy błonnika oraz polifenoli. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,72/5
(z 18 ocen)
Skyrowe omleciki z miodem i borówkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

568 kcal Kalorie
41 g Białko
17 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
445 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
6
łyżek mąki orkiszowej białej
60 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
40 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

568 kcal Kalorie
41 g Białko
17 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
445 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je za pomocą miksera na sztywną pianę.

2

W osobnej misce mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (skyr, mąka, ksylitol, proszek do pieczenia).

3

Za pomocą szpatułki, delikatnie łączymy masę żółtkową z ubitą pianą z białek, mieszając, aby masa była puszysta.

4

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy małe porcje ciasta za pomocą łyżki, zachowując odstępy między omlecikami. Zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu smażymy omleciki do ścięcia masy. Gdy masa jest już widocznie ścięta, przekładamy omleciki na drugą stronę za pomocą płaskiej łopatki. Smażymy omleciki z drugiej strony do zrumienienia, a gdy są gotowe, przekładamy na talerz.

5

Gotowe omleciki polewamy miodem i posypujemy owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.