
Sernikowe brownie w słoiku
Masz ochotę na słodkie co nieco, ale nie chcesz piec całej blachy ciasta? Postaw na sernikowe brownie w słoiku, czyli przepis na maksimum smaku w małej porcji idealnej „na raz”! Ten dwuwarstwowy deser to pyszne połączenie magnetycznego czekoladowego ciasta z kremową sernikową oraz soczystymi, słodkimi borówkami. Całość słodzona jest bezkalorycznym erytrolem i dostarcza polifenoli, magnezu oraz żelaza. Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Masa serowa: |
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
Masa czekoladowa: |
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
0,7
|
sztuki czekolady gorzkiej
70 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
10
|
łyżeczek masła extra
50 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
Dekoracja: |
|
150 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni tryb góra-dół lub 160 stopni termoobieg.
Do małego garnka wkładamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i masa będzie gładka i jednolita. Gdy uzyskamy płynną konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy, aby masa przestygła – chcemy, aby była letnia, ale wciąż płynna.
Do większej miski wbijamy jajka przeznaczone do masy czekoladowej i wsypujemy erytrol. Ubijamy je mikserem na wysokich obrotach przez około 3–4 minuty, aż uzyskamy jasną, puszystą pianę.
Powoli wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladową do ubitych jajek, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera, aż składniki dokładnie się połączą.
Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy całość za pomocą szpatułki – tylko do momentu, aż nie będzie widocznych suchych miejsc. Staramy się nie napowietrzać masy zbyt intensywnie.
Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki masy serowej: twaróg, jajko, ekstrakt waniliowy, erytrol oraz kakao. Miksujemy wszystko blenderem ręcznym przez około 1–2 minuty, aż masa stanie się jednolita, bez grudek.
Do małych, żaroodpornych słoiczków lub innych niewielkich foremek (o pojemności ok. 150 ml) wlewamy masę czekoladową – mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia.
Następnie bardzo delikatnie nakładamy na wierzch masę serową – możemy to zrobić łyżką lub wycisnąć masę przez woreczek. Nie mieszamy warstw.
Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy środek deseru patyczkiem – chcemy, aby środek był lekko wilgotny, ale nie płynny. Jeśli masa mocno się lepi, pieczemy jeszcze 5 minut i ponownie sprawdzamy.
Gotowe desery wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Dekorujemy świeżymi owocami tuż przed podaniem.