Sernikowe brownie w słoiku

Sernikowe brownie w słoiku

Masz ochotę na słodkie co nieco, ale nie chcesz piec całej blachy ciasta? Postaw na sernikowe brownie w słoiku, czyli przepis na maksimum smaku w małej porcji idealnej „na raz”! Ten dwuwarstwowy deser to pyszne połączenie magnetycznego czekoladowego ciasta z kremową sernikową oraz soczystymi, słodkimi borówkami. Całość słodzona jest bezkalorycznym erytrolem i dostarcza polifenoli, magnezu oraz żelaza. Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 47 ocen)
Sernikowe brownie w słoiku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

463 kcal Kalorie
18 g Białko
32 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
105 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Masa serowa:

1
sztuka jaja kurzego
56 g
0,5
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
0,5
łyżki kakao
5 g

Masa czekoladowa:

8
łyżeczek erytrolu
40 g
0,7
sztuki czekolady gorzkiej
70 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
10
łyżeczek masła extra
50 g
2
łyżki mąki pszennej
24 g

Dekoracja:

150 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

463 kcal Kalorie
18 g Białko
32 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
105 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni tryb góra-dół lub 160 stopni termoobieg.

2

Do małego garnka wkładamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i masa będzie gładka i jednolita. Gdy uzyskamy płynną konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy, aby masa przestygła – chcemy, aby była letnia, ale wciąż płynna.

3

Do większej miski wbijamy jajka przeznaczone do masy czekoladowej i wsypujemy erytrol. Ubijamy je mikserem na wysokich obrotach przez około 3–4 minuty, aż uzyskamy jasną, puszystą pianę.

4

Powoli wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladową do ubitych jajek, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera, aż składniki dokładnie się połączą.

5

Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy całość za pomocą szpatułki – tylko do momentu, aż nie będzie widocznych suchych miejsc. Staramy się nie napowietrzać masy zbyt intensywnie.

6

Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki masy serowej: twaróg, jajko, ekstrakt waniliowy, erytrol oraz kakao. Miksujemy wszystko blenderem ręcznym przez około 1–2 minuty, aż masa stanie się jednolita, bez grudek.

7

Do małych, żaroodpornych słoiczków lub innych niewielkich foremek (o pojemności ok. 150 ml) wlewamy masę czekoladową – mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia.

8

Następnie bardzo delikatnie nakładamy na wierzch masę serową – możemy to zrobić łyżką lub wycisnąć masę przez woreczek. Nie mieszamy warstw.

9

Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy środek deseru patyczkiem – chcemy, aby środek był lekko wilgotny, ale nie płynny. Jeśli masa mocno się lepi, pieczemy jeszcze 5 minut i ponownie sprawdzamy.

10

Gotowe desery wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Dekorujemy świeżymi owocami tuż przed podaniem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera