Banoffee z czekoladą

Banoffee z czekoladą

Banan, czekolada i masło orzechowe w jednym, fit-deserze? Takie perfekcyjne połączenie składników znajdziesz a naszym przepisie na banoffee z czekoladą! Ten warstwowy deser zachwyci Cię już od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Obiecujemy, że takiego rarytasu nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia — spokojnie możesz go więc podać zaproszonym gościom. Albo po prostu cieszyć się nim w trakcie spokojnego wieczoru z Netflixem. Wybór należy do Ciebie. ;)

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,84/5
(z 152 ocen)
Banoffee z czekoladą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

493 kcal Kalorie
18 g Białko
25 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
221 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Spód:

30
sztuk herbatników
150 g
7,5
łyżeczki masła orzechowego
75 g
0,3
szklanki wody
75 g

Nadzienie:

2
sztuki bananów
240 g
4
łyżki odżywki białkowej
40 g
1
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
1
łyżka żelatyny
8 g
0,2
szklanki wody
50 g

Karmel:

8
łyżeczek masła orzechowego
80 g
4
łyżeczki miodu
48 g

Na wierzch:

1
sztuka banana
120 g
0,5
sztuki czekolady gorzkiej
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

493 kcal Kalorie
18 g Białko
25 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
221 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem orzechowym i wodą.

2

Tortownicę (20-22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na spód tortownicy (masa jest dość gęsta i klejąca, dobrze jest zwilżyć ręce).

3

Robimy karmel – łączymy masło orzechowe i miód.

4

Robimy nadzienie – blendujemy banany, odżywkę oraz jogurt. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do masy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

5

Ostudzony spód smarujemy karmelem, na niego wykładamy masę bananowo – jogurtową. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.

6

Banana kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekaną czekoladą.

7

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.