
Banoffee z czekoladą
Banan, czekolada i masło orzechowe w jednym, fit-deserze? Takie perfekcyjne połączenie składników znajdziesz a naszym przepisie na banoffee z czekoladą! Ten warstwowy deser zachwyci Cię już od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Obiecujemy, że takiego rarytasu nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia — spokojnie możesz go więc podać zaproszonym gościom. Albo po prostu cieszyć się nim w trakcie spokojnego wieczoru z Netflixem. Wybór należy do Ciebie. ;)

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
spód: |
|
8
|
łyżek płatków owsianych
80 g
|
3,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
53 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
nadzienie: |
|
2
|
sztuki bananów
240 g
|
4
|
łyżki odżywki białkowej
40 g
|
1
|
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
|
1
|
łyżka żelatyny
8 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
karmel: |
|
8
|
łyżeczek masła orzechowego
80 g
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
na wierzch: |
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Składniki ciasta mieszamy w blenderze. Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 24 cm.
Spód pieczemy 25 min, studzimy.
Robimy nadzienie – blendujemy banany, odżywkę oraz jogurt. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do masy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na później.
Robimy karmel – łączymy masło orzechowe i miód.
Ostudzony spód smarujemy karmelem, na niego wykładamy masę bananowo – jogurtową.
Banana kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekaną czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
