Banoffee z czekoladą

Banoffee z czekoladą

Banan, czekolada i masło orzechowe w jednym, fit-deserze? Takie perfekcyjne połączenie składników znajdziesz a naszym przepisie na banoffee z czekoladą! Ten warstwowy deser zachwyci Cię już od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Obiecujemy, że takiego rarytasu nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia — spokojnie możesz go więc podać zaproszonym gościom. Albo po prostu cieszyć się nim w trakcie spokojnego wieczoru z Netflixem. Wybór należy do Ciebie. ;)

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 144 ocen)
Banoffee z czekoladą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

448 kcal Kalorie
17 g Białko
23 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
136 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki

spód:

8
łyżek płatków owsianych
80 g
3,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
53 g
1
sztuka jajka
56 g
6
łyżeczek masła
30 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g

nadzienie:

2
sztuki bananów
240 g
4
łyżki odżywki białkowej
40 g
1
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
1
łyżka żelatyny
8 g
0,2
szklanki wody
50 g

karmel:

8
łyżeczek masła orzechowego
80 g
4
łyżeczki miodu
48 g

na wierzch:

1
sztuka banana
120 g
0,5
sztuki czekolady gorzkiej
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

448 kcal Kalorie
17 g Białko
23 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
136 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

2

Składniki ciasta mieszamy w blenderze. Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 24 cm.

3

Spód pieczemy 25 min, studzimy.

4

Robimy nadzienie – blendujemy banany, odżywkę oraz jogurt. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do masy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na później.

5

Robimy karmel – łączymy masło orzechowe i miód.

6

Ostudzony spód smarujemy karmelem, na niego wykładamy masę bananowo – jogurtową.

7

Banana kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekaną czekoladą.

8

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?