![Banoffee z czekoladą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/08/16094148/P8110024m.jpg)
Banoffee z czekoladą
Banan, czekolada i masło orzechowe w jednym, fit-deserze? Takie perfekcyjne połączenie składników znajdziesz a naszym przepisie na banoffee z czekoladą! Ten warstwowy deser zachwyci Cię już od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Obiecujemy, że takiego rarytasu nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia — spokojnie możesz go więc podać zaproszonym gościom. Albo po prostu cieszyć się nim w trakcie spokojnego wieczoru z Netflixem. Wybór należy do Ciebie. ;)
![Banoffee z czekoladą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/08/16094157/banoffee.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód: |
|
30
|
sztuk herbatników
150 g
|
7,5
|
łyżeczki masła orzechowego
75 g
|
0,3
|
szklanki wody
75 g
|
Nadzienie: |
|
2
|
sztuki bananów
240 g
|
4
|
łyżki odżywki białkowej
40 g
|
1
|
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
|
1
|
łyżka żelatyny
8 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
Karmel: |
|
8
|
łyżeczek masła orzechowego
80 g
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
Na wierzch: |
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem orzechowym i wodą.
Tortownicę (20-22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na spód tortownicy (masa jest dość gęsta i klejąca, dobrze jest zwilżyć ręce).
Robimy karmel – łączymy masło orzechowe i miód.
Robimy nadzienie – blendujemy banany, odżywkę oraz jogurt. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do masy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
Ostudzony spód smarujemy karmelem, na niego wykładamy masę bananowo – jogurtową. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
Banana kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekaną czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.