Sernik z malinami
Uwielbiany przez wszystkich sernik może mieć bardzo różne odsłony. Sprawdź przepis na sernik z malinami, który jest wyjątkowo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Dodatek świeżych malin sprawia, że ma się ochotę go jeść bez końca.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód ciasta: |
|
5
|
łyżek wiórków kokosowych
75 g
|
300 g
|
orzechów nerkowca
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
Masa serowa: |
|
3,5
|
opakowania twarogu chudego
875 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
12
|
łyżeczek erytrolu
60 g
|
12
|
łyżeczek masła
60 g
|
0,6
|
sztuki gorzkiej czekolady
60 g
|
Wierzch: |
|
300 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Foremkę wykładamy papierem na pieczenia.
Wiórki i orzechy wsypujemy do robota kuchennego i mielimy 2-3 minuty. Dodajemy kakao, erytrol i mieszamy.
Całość przekładamy do foremki i rozgniatamy równomiernie na dnie. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, tryb góra-dół.
Wyjmujemy z piekarnika, aby przestygł.
Twaróg miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, erytrol, masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Czekoladę siekamy drobno nożem, dodajemy do masy i mieszamy.
Masę wylewamy do foremki, na wierzch wykładamy maliny.
Pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godziny (kąpiel wodną możemy uzyskać wkładając do piekarnika blachę, na którą wlejemy do połowy wysokości wrzątek).
Sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez noc.