Sernik z karmelem

Sernik z karmelem

Sernik z karmelem to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To znakomite rozwiązanie dla każdego kto ma ochotę na małe co nieco.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sernik z karmelem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

240 kcal Kalorie
23 g Białko
3 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
85 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki

Sernik:

4
opakowania twarogu chudego
1000 g
8
łyżeczek budyniu śmietankowego bez cukru
40 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
2
łyżki mąki kokosowej
24 g
3
sztuki jajek kurzych
168 g
1
sztuka laska wanilii
10 g

Karmel:

300 g
 suszonych daktyli
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki masła
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

240 kcal Kalorie
23 g Białko
3 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
85 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (odpowiednik termoobiegu: 160°C).

2

Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby były całkowicie przykryte. Odstawiamy pod przykryciem na 60 minut.

3

W tym czasie ser twarogowy mielimy bardzo dokładnie w blenderze na gładką masę, bez grudek.

4

Dodajemy jajka, budyń w proszku, erytrol, mąkę kokosową oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Miksujemy (za pomocą miksera lub blendera) wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dosładzamy sernik erytrolem według własnych preferencji.

5

Spód tortownicy o średnicy 24–26 cm wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy masłem.

6

Przelewamy masę sernikową do formy i pieczemy na dolnej półce przez około 40 minut, aż wierzch będzie ścięty, ale nie spieczony (możemy sprawdzić sernik, nakłuwając patyczkiem, jeśli patyczek jest zbyt lepki, wydłużamy czas pieczenia).

7

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik w środku na 20 minut.

8

Z namoczonych daktyli odlewamy wodę, następnie dodajemy masło oraz sól, blendujemy wszystko na gładką, gęstą masę.

9

Gotowy karmel rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu przestygniętego sernika.

10

Wstawiamy sernik do lodówki na minimum godzinę, aby masa się schłodziła i ustabilizowała.

Łatwy przepis na sernik z karmelem

Czy sernik z karmelem musi być skomplikowany? Nie! W Respo stawiamy nie tylko na smak, ale i możliwie łatwe wykonanie. Dlatego ten przepis to prawdziwy hit. Do tego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, nie ma bowiem zbędnego cukru, a tylko erytrol oraz słodycz daktyli. Oczywiście także spora dawka twarogu, dzięki któremu porcja sernika z karmelem to aż 28 gramów białka i zaledwie 240 kcal. Jak wiec widać, na diecie wcale nie trzeba odmawiać sobie smakołyków!

Sernik z karmelem, czyli jedz to, co lubisz

To wręcz idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodkości, ale... nie chcą przesadzać z cukrem. Wszelkie serniki, nieco odchudzone tak, jak w tym przypadku, to naprawdę świetna propozycja. Ten sernik z karmelem sprawdzi się idealnie jako deser, ale również jako posiłek (dzięki zawartości białka). Zachęcamy jednak również, aby w tym przypadku dodać do niego nieco owoców, dla zwiększenia ilości błonnika oraz antyoksydantów.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.