Sernik z karmelem
Sernik z karmelem to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To znakomite rozwiązanie dla każdego kto ma ochotę na małe co nieco.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
opakowania twarogu chudego
1000 g
|
8
|
łyżeczek budyniu śmietankowego bez cukru
40 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
1,7
|
łyżki mąki kokosowej
20 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
1
|
sztuka laska wanilii
10 g
|
Karmel: |
|
300 g
|
suszonych daktyli
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sernik:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Twaróg dokładnie mielimy w blenderze. Wszystkie składniki na sernik miksujemy na gładką masę.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy masłem.
Przelewamy masę do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i trzymamy sernik w piekarniku jeszcze ok. 20 minut.
Karmel:
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut.
Odlewamy wodę i blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, którą pokrywamy nasz sernik.
Wstawiamy sernik do lodówki na godzinę. Po tym czasie możemy cieszyć doskonałym smakiem sernika z karmelem. Smacznego!