Sernik z karmelem

Sernik z karmelem

Sernik z karmelem to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To znakomite rozwiązanie dla każdego kto ma ochotę na małe co nieco.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,05/5
(z 44 ocen)
Sernik z karmelem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

240 kcal Kalorie
23 g Białko
3 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
85 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
4
opakowania twarogu chudego
1000 g
8
łyżeczek budyniu śmietankowego bez cukru
40 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
1,7
łyżki mąki kokosowej
20 g
3
sztuki jajek kurzych
168 g
1
sztuka laska wanilii
10 g

Karmel:

300 g
 suszonych daktyli
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki masła
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

240 kcal Kalorie
23 g Białko
3 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
85 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Sernik:

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Twaróg dokładnie mielimy w blenderze. Wszystkie składniki na sernik miksujemy na gładką masę.

4

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy masłem.

5

Przelewamy masę do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.

6

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i trzymamy sernik w piekarniku jeszcze ok. 20 minut.

7

Karmel:

8

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut.

9

Odlewamy wodę i blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, którą pokrywamy nasz sernik.

10

Wstawiamy sernik do lodówki na godzinę. Po tym czasie możemy cieszyć doskonałym smakiem sernika z karmelem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.