Sernik szarlotka
Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Masa serowa: |
|
4
|
opakowania twarogu półtłustego
1000 g
|
14
|
łyżeczek budyniu waniliowego niesłodzone
70 g
|
1
|
łyżka cukru waniliowego
10 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Owoce: |
|
3,5
|
sztuki jabłek
525 g
|
2,5
|
łyżeczki cynamonu
10 g
|
3
|
łyżeczki pudru z erytrolu
15 g
|
Kruszonka: |
|
8
|
łyżek płatków owsianych
80 g
|
4
|
sztuki daktyli namoczonych
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Masa serowa: miksujemy twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), erytrolem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i miksujemy dalej.
Jabłka obieramy oraz kroimy w kostkę. Mieszamy z erytrolem i cynamonem.
Daktyle rozdrabniamy (możemy zblendować) i mieszamy z płatkami owsianymi, aby powstała kruszonka.
Masę serową wykładamy na spód tortowicy (26 cm), a na wierzchu rozkładamy jabłka oraz posypujemy kruszonką.
Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tryb góra-dół i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 40 minut.
Pod blaszkę z ciastem polecamy włożyć miskę z wodą.
Po wyjęciu z piekarnika nasz sernik jest gotowy. Smacznego!