
Sernik szarlotka
Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Masa serowa: |
|
4
|
opakowania twarogu półtłustego
1000 g
|
14
|
łyżeczek budyniu waniliowego niesłodzone
70 g
|
1
|
łyżka cukru waniliowego
10 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Owoce: |
|
3,5
|
sztuki jabłek
525 g
|
2,5
|
łyżeczki cynamonu
10 g
|
3
|
łyżeczki pudru z erytrolu
15 g
|
Kruszonka: |
|
8
|
łyżek płatków owsianych
80 g
|
4
|
sztuki daktyli namoczonych
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół (dla termoobiegu 160°C). Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm – dno wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wkładamy twaróg, proszek budyniowy, cukier waniliowy i erytrol. Miksujemy mikserem na średnich obrotach przez około 2–3 minuty, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajka i miksujemy kolejne 1–2 minuty, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy serowej.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę (około 1-1,5 cm). Od razu przekładamy je do miski, aby nie ściemniały, i mieszamy z erytrolem roztartym na puder oraz cynamonem.
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzamy, a następnie rozdrabniamy w blenderze lub siekamy drobno nożem. Łączymy je w misce z płatkami owsianymi i mieszamy, aż powstanie lepka kruszonka.
Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy wierzch. Na masę równomiernie rozkładamy jabłka, a na wierzchu równomiernie rozsypujemy kruszonkę.
Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika, na niższy poziom, a na sam spód piekarnika wkładamy blaszkę z gorącą wodą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C), następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C (termoobieg 130°C) i pieczemy kolejne 40 minut, aż wierzch będzie lekko zarumieniony.
Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy w formie. Kroimy sernik po przestudzeniu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.