Sernik szarlotka

Sernik szarlotka

Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,56/5
(z 55 ocen)
Sernik szarlotka
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

411 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
103 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Masa serowa:

4
opakowania twarogu półtłustego
1000 g
14
łyżeczek budyniu waniliowego niesłodzone
70 g
1
łyżka cukru waniliowego
10 g
2
sztuki jajek
112 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Owoce:

3,5
sztuki jabłek
525 g
2,5
łyżeczki cynamonu
10 g
3
łyżeczki pudru z erytrolu
15 g

Kruszonka:

8
łyżek płatków owsianych
80 g
4
sztuki daktyli namoczonych
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

411 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
103 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół (dla termoobiegu 160°C). Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm – dno wykładamy papierem do pieczenia.

2

Do dużej miski wkładamy twaróg, proszek budyniowy, cukier waniliowy i erytrol. Miksujemy mikserem na średnich obrotach przez około 2–3 minuty, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajka i miksujemy kolejne 1–2 minuty, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy serowej.

3

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę (około 1-1,5 cm). Od razu przekładamy je do miski, aby nie ściemniały, i mieszamy z erytrolem roztartym na puder oraz cynamonem.

4

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzamy, a następnie rozdrabniamy w blenderze lub siekamy drobno nożem. Łączymy je w misce z płatkami owsianymi i mieszamy, aż powstanie lepka kruszonka.

5

Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy wierzch. Na masę równomiernie rozkładamy jabłka, a na wierzchu równomiernie rozsypujemy kruszonkę.

6

Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika, na niższy poziom, a na sam spód piekarnika wkładamy blaszkę z gorącą wodą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C), następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C (termoobieg 130°C) i pieczemy kolejne 40 minut, aż wierzch będzie lekko zarumieniony.

7

Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy w formie. Kroimy sernik po przestudzeniu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera