Sernik szarlotka

Sernik szarlotka

Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 99 ocen)
Sernik szarlotka
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

411 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
103 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Masa serowa:

4
opakowania twarogu półtłustego
1000 g
14
łyżeczek budyniu waniliowego niesłodzone
70 g
1
łyżka cukru waniliowego
10 g
2
sztuki jajek
112 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Owoce:

3,5
sztuki jabłek
525 g
2,5
łyżeczki cynamonu
10 g
3
łyżeczki pudru z erytrolu
15 g

Kruszonka:

8
łyżek płatków owsianych
80 g
4
sztuki daktyli namoczonych
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

411 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
103 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Masa serowa: miksujemy twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), erytrolem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i miksujemy dalej.

2

Jabłka obieramy oraz kroimy w kostkę. Mieszamy z erytrolem i cynamonem.

3

Daktyle rozdrabniamy (możemy zblendować) i mieszamy z płatkami owsianymi, aby powstała kruszonka.

4

Masę serową wykładamy na spód tortowicy (26 cm), a na wierzchu rozkładamy jabłka oraz posypujemy kruszonką.

5

Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tryb góra-dół i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 40 minut.
Pod blaszkę z ciastem polecamy włożyć miskę z wodą.

6

Po wyjęciu z piekarnika nasz sernik jest gotowy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.